CHICKEN-lok lak, Cambodjaans HOOFDGERECHT
10-20 MIN.
Ingrediënten 4 personen:
600 gram Kipfilet (150 gram p.p.), in blokjes van 1 cm x 1 cm
Voor de marinade:
2 eetlepels suiker
2 eetlepels lichte sojasaus
2 eetlepels oestersaus
6 teentjes knoflook
4 eetlepels tomatensaus
Voor de pepersaus:
4 theelepels gemalen zwarte peper
4 theelepels azijn, citroen-of limoensap
2 theelepels zout
2 theelepels suiker
4 theelepels lichte sojasaus
4 teentjes knoflook
1 eetlepel heet water
Eventueel: 4 gebakken eieren
Verder nodig:
4 eetlepels Thaise chilisaus
Wok-olie (zonnebloem) of olijfolie
4 kopjes rijst
Garnering:
4-6 tomaten, in partjes
1komkommer in partjes
1 krop krulsla, gewassen losse blaadjes
VOORBEREIDING:
- Kip in blokjes snijden
- Tomaten, komkommer snijden in schijfjes en slabladeren losmaken en wassen
- Marineer het vlees met de oestersaus, tomatensaus, suiker en sojasaus. Kruid het vlees minimaal 2 minuten.
Bereidingswijze
Bereid de pepersaus apart. Mix alle ingrediënten tot er een mooie saus ontstaat.
Verhit de olie in een wok op hoog vuur, maar niet te heet!
Roer knoflook, bak tot licht goudbruin.
Voeg het gekruide vlees toe en bak gedurende 3 minuten.
Voeg de chilisaus toe, en roer het snel om.
Serveren:
- Leg een bolletje gestoomde rijst op bord (natgemaakt kopje vullen met rijst, omkiepen op bord).
- Haal kipblokjes van het vuur en schuif de kip daarnaast.
- De pepersaus gaat over de blokjes
- Het gebakken ei komt hierboven op.
- Daarnaast een paar blaadjes sla, partjes tomaat en komkommer.